CIASTO CHAŁWOWE LUB KRÓWKOWE BEZ PIECZENIA

Szukasz po szafkach lub lodówce czegoś słodkiego, a nic nie możesz znaleźć. A może masz ochotę na ciasto z kremem, ale na myśl długiego pieczenia i przygotowywania, odchodzi Ci ochota? Dziś pokarzemy Ci sposób na pyszne i szybkie ciasto, które składa się tylko z 4 lub 5 składników. Jest bardzo proste! Ale ostrzegamy, jest wysokokaloryczne! Kiedyś szukając w Internecie przepisu na domową chałwę trafiłam na przepis ciasta chałowego i strasznie mnie skusiło, w późniejszym czasie także modyfikowałam jeden składnik i także wychodziło pysznie. Składników jakich potrzebujesz to 400ml śmietanki 36% (30% też będzie dobra), 250g serka mascarpone, 200g chałwy – smak możesz wybrać jaki lubisz, biała czekolada i herbatniki, ja kupuje zawsze dwie duże paczki. Poniżej cały przepis.

SKŁADNIKI:

400ml śmietanki 30% lub 36%

250g serka mascarpone

200g chałwy

300g herbatników (około, zawsze lepiej więcej)

1 tabliczka białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Śmietankę, serek i chałwę miksujemy na jednolitą masę. Blaszkę, ja mam taką 30x25, wykładam herbatnikami, a następnie wykładam połowę masy, układam na masie kolejną warstwę herbatników i znów krem i ponownie układam herbatniki. W kąpieli wodnej topię czekoladę i po ostudzeniu, polewam ciasto. Wierzch ciasta możesz także posypać sezamem. Wkładam do lodówki na około 2h.

Zamiast chałwy możesz użyć masy korówkowej, którą także możesz wykorzystać na wierzch ciasta zamiast białej czekolady. Chcę też niedługo spróbować na bardzo słodko – z Nutellą 😉