Miloscdojedzenia.pl

Sos serowy


Dodano: 24 lipca, 2013, Kategoria: Sosy, Składniki: , .

sos serowy przepis jak zrobić sos serowy

Składniki:


  • 150g kremowego serka topionego,
  • 2-3 łyżki stołowe śmietany,
  • 150ml bulionu,
  • Tymianek.

Sos serowy ma mnóstwo zastosowań. Makaron, ryż, mięso, warzywa czy po prostu jako dip do nachos. Wszędzie pasuję idealnie i mimo że jest niezdrowy, kaloryczny i w ogóle to chyba nikt z nas nie potrafi sobie go odmówić. Dzisiaj chciałam wam przedstawić przepis na mój sos serowy.

Przepis:

  • Przygotowujemy bulion z 150 ml wody i kostki rosołowej (drobiowej) Do gotowego bulionu dodajemy serek topiony(ja zawsze używam tego). Gdy serek się roztopi zabielamy go 3 łyżkami śmietany. Gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy sos będzie gęsty. Na końcu doprawiamy sos tymiankiem i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.

  • Monika

    Wypróbowałam wiele przepisów na sos serowy, lecz ten jest niesamowity. Bardzo dobry przepis. Dziękuję i polecam :)

  • Agata

    próbowałam tego przepisu jako dip do nachosów. Bardzo dobry, polecam

  • Filip

    KOZACKI!!!! Łatwy do zrobienia, szybki, i do tego pyszny! Dzisiaj wyprobuje do fondue mięsnego ten przepyszny sosik :)

  • Agata

    Ja też dziś spróbowałam i polecam. Wrzuciłam do niego kawałki kurczaka i na makaron – świetnie „spoiwo”.

  • robert

    bulion dodałem wołowy oraz kuleczki mięsa mielonego (wieprzowego) z cebulką reszta zgodnie z przepisem, wyszło pycha ;]

  • Tsukiyo

    Ja już uznaję sosu serowego z sera topionego. Oczywiście to moja opinia.
    Mój podstawowy przepis.
    2 1/2 łyżki masła
    2 1/2 łyżki mąki
    600 ml mleka
    80-100g startego sera (gouda lub cheddar.)
    sól
    biały pieprz.

    Stopić masło na patelni, dodać mąkę i gotować 1-2 minuty.
    Zestawić z ognia, dolać mleka i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
    Gotować na wolnym ogniu ok 10 minut dodać sól i pieprz.
    Dodać ser, zestawić z ognia jak tylko ser się rozpuści.

    Nie odgrzewać!! Najlepiej wykorzystać tego samego dnia.

    Jeśli ktoś chce wzbogacić przepis to w fazie gotowania na wolnym ogniu można dodać zioła, czosnek itd. Ja preferuję dodać ser pleśniowy razem z cheddarem by smak był bardziej „serowy”

    Pozdrawiam. :)

  • dietetyk

    Serki topione to wyrób seropodobny – jak dla mnie nie można tego nazwać sosem serowym. Kostka rosołowa? Na litość – nie lepiej przygotować własnej roboty pastę bulionową, którą można przechowywać w lodówce lub zamrażarce?