UWELBIANE FRYTKI ALE NIE Z ZIEMNIAKA!Frytki, fryteczki, frytunie. Uwielbiają je dzieci, uwielbiają dorośli. Smażone na głębokim tłuszczu – najlepsze. Cienkie, grube, w łódeczki, w uśmieszki, długie, najdłuższe, a może belgijskie? Jeśli chodzi o frytki mamy bogaty wybór. A czy na pewno sprawdziłeś już wszystkie rodzaje frytek? Co powiesz na frytki nie z ziemniaka?

Nasze propozycje to frytki z selera, batatów, pietruszki i marchewki. Nasza opcja jest bez smażenia, czyli pieczenie. Wystarczy pokroić w słupki dane warzywo, skropić lekko oliwą, dodać ulubione zioła i wstawić do piekarnika na około 25 minut w 200 stopniach. I gotowe! Mamy pyszny zamiennik popularnych frytek do naszego obiadu. Trzeba pamiętać, że frytki pieczone z wyżej wymienionych warzyw nie będą takie chrupiące jak z ziemniaka, jednak jest to prawdziwie dobra alternatywa. Frytki z marchewki i pietruszki są moimi ulubieńcami. Marchewka jaki i batat są dość słodkie, więc jeśli wolisz bardziej zrównoważone smaki – wybierz seler lub pietruszkę.

Dodatkowo jako bonus, polecam wam także wypróbować chipsy z jarmuż. Są rewelacyjne! Jarmuż płuczemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, a następnie dodajemy swoje ulubione przyprawy. Ja dodaje dużo słodkiej papryki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy aż liście troszkę się zarumienią, około 10 minut. Takie chipsy nie dość, że są zdrowe to są smaczne i chrupiące.